Kurs

Workshops

• De Damene utarbeider også kursopplegg der vi tilrettelegger for en bestemt gruppe i et prosjekt som kan strekke seg over et lengre tidsrom. Vi skreddersyr koreografier og undervisning for den enkelte skole, og kan f.eks være med på prosjekt dere hele skolen setter opp et bestemt stykke eller lede den kreative prosessen til en forestilling sammen med bestemte elevgrupper.
• Vi holder også kurs for undervisningspersonale i skoleverket.

Arbeid mot mobbing i skolen
De damene har også utarbeidet et konsept der dans og bevegelse brukes som tiltak mot mobbing i skolen. Dette har vi denne våren bl.a jobbet med på Siggerud skole i Akershus, og vi ser at akkurat denne måten å tilnæme seg mobbing på gir positive resultater.

I bevegelse- en reise i dansens verden!

1.         FOREDRAG

Prosjektet starter med en teoretisk og historisk presentasjon av dans. Elevene får både høre om hvordan og hvorfor ulike danseformer oppsto og hva som kjennetegner ulike dansestiler. De Damene viser eksempler og lar elevene delta i dialog og med bevegelser.

2.         FORESTILLING

Etterpå får elevene oppleve en profesjonell danseforestilling:

«Vaskepott»

dedamene_15_001

Danseteater for barn med utgangspunkt i Brødrene Grimms eventyr ”Askepott”.

I

 I forestillingen blir historien om Vaskepott gjenfortalt gjennom øynene til de to stygge stesøstrene Gretten og Grine (spilt med stor overdrivelse og innlevelse av ”De Damene”).

Vi får høre hva stesøstrene synes om en som ønsker seg en kvist (!) i stedet for juveler og fine klær av sin nye far! 

De forteller om en gææærn stesøster som tilbringer fritiden sin oppe i et tre – i samtale med fugler – i stedet for å være fornuftig og prøve å skaffe seg en rik mann!

Til slutt får vi ta del i deres forargelse over en prins som på ballet velger en mystisk, for ikke å si anonym og ikke-adelig kvinne, kledt i en kjole av gress og blomster fremfor dem selv. De er jo vitterlig og påviselig kledt i moteriktige gullkjoler med dyre og glitrende juveler…

Forøvrig ender eventyret slik som alle eventyr skal: De onde får sin berettigede straff og de snille får sin belønning – i dette tilfellet den grønne Prinsen og hele det økologiske kongeriket!

II

Formen på forestilling låner mye fra den engelske pantomimetradisjonen. Denne tradisjonen har ingenting med det vi på norsk kaller pantomime, men er en publikumshenvendt og gjøglende teatertradisjon som har sine aner i den europeiske Commedia dell’ Arte.

I forestillingen følges den originale historien til brødene Grimm. Her finnes det ikke noen gode feer som ordner opp, men det er naturen, dyrene og sjelen til Askepotts mor som hamler opp med de onde og materialistiske stesøstrene.

Temaet er materialisme versus natur. For å forsterke dette er Prinsen i denne versjonen ikke bare vakker og rik, men også en som ønsker å forvandle sitt rike til et land med grønne verdier og økologisk basert drift. Det er på bakgrunn av dette han til slutt velger Vaskepott som sin brud.

Formmessig er forestillingen en krysning mellom det unike danseuttrykket til ”De Damene” og det teatrale uttrykket til teaterskaperen Kenneth Dean.

Forestillingen er en lek med forholdet mellom publikum og scene og forholdet mellom arketyper i eventyr og virkeligheten.

 Dean og Damene ønsker gjennom forestillingen å gi publikum et bredere perspektiv på kjente arketyper i eventyr som de fleste kjenner. Kanskje kan de med humor, alvor og nær kommunikasjon med publikum være med på å gi barn og unge et rikere grunnlag for å ta valg basert på reflekterte verdier.

3.         DANSEVERKSTED

Til slutt får elevene være med på et danseverksted der elevene selv danser! Her jobber vi videre med danseformene som er belyst i den teoretisk- og historiske presentasjonen. Vi leker oss i den klassiske ballettens verden og barna lærer grunnprinsipp i hip hop. I den kreative delen får elevene innføring i enkle teknikker for selv å skape sin egen dans!

 

Kommentarer er stengt.